Blog

Kleursystemen en wanneer je ze gebruikt

Elk soort medium heeft zijn eigen kleurgebruik. Elk medium, bijvoorbeeld drukwerk of juist online, gebruikt zijn eigen type kleur. 

 

 

Voor beeldschermen is dit is RGB, voor printwerk CMYK, HEX voor webgebruik en pantone voor bepaalde druk trajecten die tegenwoordig steeds minder worden gebruikt.

 

In onderstaande artikel leg ik je meer over deze 4 varianten uit.

 

CMYK (drukwerk)

 

CMYK is waarschijnlijk het meest bekende kleursysteem. De afkorting staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Door het mengen van deze vier kleuren ontstaan de andere kleuren. Op een drukpers zijn deze 4 kleuren aanwezig die ieder stipjes in een kleine raster zetten. Het wit uit drukwerk ontstaat door het witte papier. Als je dus een andere papierkleur gebruikt zullen deze kleuren ook anders uitvallen. Zoals beige papier of bruin papier.

 

RGB (scherm)

 

RGB bestaat uit de kleuren Rood, Groen en Blauw en heeft een range van 0 tot 255. Deze kleuren worden gemengd binnen deze range om nieuwe kleuren te maken. De theorie achter het model is dat u vrijwel elke kleur kunt creëren die het oog kan zien door verschillende combinaties van rode, groene en blauwe kleurwaarden toe te wijzen. Het RGB-kleurmodel wordt gebruikt door televisies, digitale camera’s en videoprojectoren, naast praktisch elk bestaand computer- en telefoonscherm. Met RGB kunnen ook hele felle, neon achtige kleuren gemaakt worden doordat het gebaseerd is op het licht wat  uit jouw beeldscherm komt.

 

HTML/HEX (#) (web)

 

HTML kleuren worden aangegeven met een #. Hierna komen vervolgens 6 cijfers en/of getallen. Deze kleurcodes worden voor web gebruikt. Zo is #000000 de kleur zwart. De kleur blauw is ##0000FFen de kleur grijs is #808080. Hex-kleuren zijn gebaseerd op het RGB-kleurmodel dat al sinds de begindagen van de fotografie in gebruik is. Waarbij getallen en letters door elkaar worden gebruikt.

 

PANTONE (drukwerk)

 

Pantone is een bedrijf dat bepaalde kleur produceert en deze formule vastgelegd heeft in een pantone kleurenwaaier. Elke pantone kleur heeft een uniek nummer. Door dit unieke nummer is elke kleur exact vastgelegd. Dus wanneer je iets laat drukken met pantone kleuren is dat hier hetzelfde als aan de andere kant van de wereld. Als je iets laat drukken is pantone niet vanzelfsprekend. Op een machine zitten normaal gesproken 4 potjes inkt (CMYK), en pantone is een extra drukgang, een extra potje met kleur dus.  Niet alle drukmachines zijn daarvoor gemaakt. Daarom is Pantone bedrukken duurder dan CMYK.

 

Waarom is dit belangrijk om te weten?

 

Het is belangrijk om te weten dat deze systemen er zijn en waarom ze zo anders werken. Zo ziet een flyer op je beeldscherm anders uit dan wanneer hij geprint is. Dit komt omdat de kleurverwerking anders is: op je scherm zie je het in rgb, geprint is het CMYK.

Ook kan drukwerk bij verschillende drukkers anders uitvallen. Dit komt omdat printers niet altijd hetzelfde gekalibreerd zijn. Ook als je iets uit je eigen printer laat komen kan dat compleet anders zijn dan het drukwerk van een drukkerij. Wil je echt 100% zeker zijn van de juiste kleuren? Dan is het verstandig om een drukproef te maken. Maar hier zitten vaak flinke kosten aan verbonden.

 

 

Wil je eens van gedachten wisselen hoe jij video kunt inzetten voor je bedrijf?

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

 

 

 

 

Contact

Ellen Lemmens

Dorpsstraat 13

4111 KR Zoelmond

06 - 20 55 99 44

info@brandshapers.nl

 

Offerte opvragen?

Mail jouw wens zo uitgebreid mogelijk naar info@brandshapers.nl